Tapuit

Bij het plaatsje Eemnes bevind zich de Eemnes polder. Een polder waar de weidevogels worden beschermd en daar, tijdens het broedseizoen, rustig kunnen nestelen en hun jongen kunnen groot brengen. Vandaag een paar uurtjes in deze polder wezen kijken. Het was er redelijk stil wat vogels betreft, de meeste weidevogels zijn inmiddels wel vertrokken, maar weet uit ervaring dat je altijd wel wat tegenkomt. Blij verrast was ik met 2 jonge Tapuiten.

De Tapuit staat zwaar onder druk en staat daarom op de rode lijst van beschermde vogels in Nederland. Het aantal is vanaf 1990 met zo’n 90% afgenomen. In Belgie is de soort inmiddels verdwenen maar ook in Duitsland staat de soort bij de top 3 van meest bedreigde diersoorten. Redenen voor de achteruit gang zijn divers, o.a predatie door roofvogels en dieren maar ook door vergrassing van de leefgebieden van de Tapuit. Door zijn korte poten word het voor hem lastig om insecten te vinden. Maar ook het ontbreken van nestgelegenheden waaronder konijnenholen doet de soort snel achteruitgaan.

Inmiddels is de nood zo hoog dat er diversen maatregelen worden genomen om de soort voor Nederland te behouden. Het is te hopen dat dit op korte termijn zal gebeuren omdat er anders geen Tapuit in Nederland zal voorkomen.AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

gr Henny

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: